Перейти к содержимому

Канон

Канон святыя великомученицы Варвары, глас 8.

Песнь 1

Ирмос: Воду прошед, яко сушу, и египетскаго зла избежав, израильтянин, вопияше: Избавителю и Богу нашему поим.

Воду нечестия тименну оставивши, к воде чистительной притекла еси, Варваро, и наша очисти сердца, чисто пети твоя страдания.

Водою Крещения очистившися, великомученице, Чистому Жениху, Христу, прилепилася еси, Емуже и нас чисто присвой молитвами твоими.

В воде потопльшему змия лукаваго подобящися, кровию твоею страдальческою вражию погрузила еси силу, страстоносице, от негоже и нам избавитися Спаса умоли.

Богородичен: Воду слез очищающую, Пречистая, подаждь ми и, очистивши мя от кала беззаконий, чиста представи, Богородительнице, Сыну Твоему и Богу.

Песнь 3

Ирмос: Небеснаго круга Верхотворче, Господи, и Церкве Зиждителю, Ты мене утверди в любви Твоей, желаний краю, верных утверждение, Едине Человеколюбче.

Небеснаго круга смотряющи украшение, мудрая дево Варваро, Верхотворца познала еси, Егоже и возлюбльши, Тому служити изволила еси. И нас в любви Его утверди, молимся.

Небеснаго Творца в Троице пресветлое изобразующи естество, три окна в бане отечестей изобразити повелела еси, Троическому покланятися учащи Божеству, Емуже и нас вечно покланятися сподоби.

Небеснаго чертога желающи, Небесному Жениху чистоту девства твоего соблюла еси, временнаго презревши. И мене в чистоте Тому служити, мученице, укрепи.

Богородичен: Небеснаго Творца, Богородице Всепетая, порождши, Небес пространнейша явилася еси. Мене от пространнаго пути погибельна уклонши, на Небесный путь настави, молюся.

Песнь 4

Ирмос: Услышах, Господи, смотрения Твоего таинство, разумех дела Твоя и прославих Твое Божество.

Услышавши, Варваро, небеса, поведающа славу Божию, на земли Бога славити возжелала еси, Егоже славы и нас сподоби.

Услышав отец твой тебе, Вышняго Отца исповедующую, гоняше на убиение, но не возможе отторгнути от истиннаго Бога.

Услышавши прещения отеческая и муки от него терпящи, Варваро, непоколебима пребыла еси и мене непоколебима в добродетелех управи.

Богородичен: Услыши, Пречистая Владычице, моление мое, и избави мя от зол, и глас благословенных, призывающий в Царство, слышати удостой.

Песнь 5

Ирмос: Просвети нас повелении Твоими, Господи, и мышцею Твоею высокою Твой мир подаждь нам, Человеколюбче.

Просветивши свещу свою, мученице, верою, свещами опалити тело твое предала еси, в чертог Небесный светло внити желающи.

Просвещахуся верою неверием омраченнии людие, видяще тя, жжения, биения, резания терпящую доблественне, мученице.

Просвети мя, о Варваро, омраченнаго мглою греховною, и Светом Невечерним осияватися, светлая дево, молюся, сотвори.

Богородичен: Просветила еси потемненное естество, Богородице, Свет истинный рождши. Темже и мене, светом просветивши, от мрачных враг свободи.

Песнь 6

Ирмос: Молитву пролию ко Господу и Тому возвещу печали моя, яко зол душа моя исполнися и живот мой аду приближися, и молюся, яко Иона: от тли, Боже, возведи мя.

Молитву твою страдальческую услышав, Христос, Варваро, в темнице затворенную посети, исцеление от ран подаде и на подвиг укрепи, ты же моя раны греховныя уврачуй, мученице, молюся.

Молитвою ти, и страдальческим твердым терпением, и чудным исцелением Иулианию от злочестия привлекла еси страдати с тобою за Христа, привлецы и мене к Горнему мудрованию, страстоносице.

Молитву всяк приносяй с верою тебе, мученице, и к мощам твоим святым притекаяй, душевных страстей и телесных исцеление скоро приемлет, еже и нам богатно подавай, молимся.

Богородичен: Молитву нашу приими, Пречистая, и молитвою Ти всемощною избавити нас от враг видимых и невидимых, от грехов же и всякия муки моли, Егоже родила еси, Человеколюбца Бога.

Кондак, глас 4.

В Троице благочестно певаемому, последовавши Богу, страстотерпице, идольская притупила еси чтилища; посреде же подвига страдальчествующи, Варваро, мучителей прещения не устрашилася еси, мужемудренная, велегласно поюши присно: Троицу чту, Едино Божество.

Песнь 7

Ирмос: Отроцы еврейстии в пещи попраша пламень дерзновенно и на росу огнь преложиша, вопиюще: благословен еси, Господи Боже, во веки.

Дети еврейския Ангел от огня неопальны сохранивый и тебе, Варваро, нагу водиму, от студа защити, одеждою свыше облек, поющую: благословен еси, Господи Боже, во веки.

Детское игралище вменяющи муки, не пощадила еси тела твоего, еже быти ему за Христа стружему и остро стираему, великомученице, поющи: благословен еси, Господи Боже, во веки.

Детей еврейских и аз подражая, Варваро, хвалю Христа, давшаго тебе крепость, ты же мя, на подвиг добродетелей укрепльши, одеждою Небесною облещися сподоби во веки.

Богородичен: Детородию Твоему, Девою и по рождестве пребывшу, дивлюся, Богородице, удиви убо и на мне милость Сына Твоего, да, помилован Тобою, пою: благословен Бог, ублагословивый Тя, Матерь Свою, во веки.

Песнь 8

Ирмос: Победители мучителя и пламене благодатию Твоею бывше, заповедем Твоим зело прилежаще, отроцы вопияху: благословите, вся дела Господня, Господа.

Победителие непобедимыя твоея веры мучителие тщащеся быти, сосца твоя нещадно отрезоваху, ты же, твердо терпящи, млеком учения о Бозе напоила еси предстоящия и благословящия Христа во веки.

Победила еси мужеством твоим, мученице Варваро, вся мучительская ухищрения. Моли убо Владыку Христа, молим тя, всем верным на враги победу дати, поющим: благословите, вся дела, Господа и превозносите Его во веки.

Победительница суроваго отца твоего явилася еси, мученице: он бо Небесным огнем во адский огнь низведеся, ты же на Небо возшла еси, еже и мне исходатайствуй, от огня избавляющи мя во веки.

Богородичен: Победи, Пречистая, врагов видимых и невидимых, низложити нас тщащихся, и страстей мя всяких избави, да пою торжественне: благословите, вся дела, Господа и превозносите Его во веки.

Песнь 9

Ирмос: Воистину Богородицу, Тя исповедуем, спасеннии Тобою, Дево Чистая, с Безплотными лики Тя величающе.

Воистину Бога исповедающи, мученице, чертог Небесный наследила еси, егоже и нас сподоби, да с тобою Христа вечно величаем.

Воистину на тебе, Варваро, исполнися Христово проречение: предаст отец чадо на смерть, еюже ты вечный живот обрела еси.

Воистину никтоже, притекаяй к тебе, страстоносице, тощ благодати твоея отходит, еяже и мене исполни, молюся.

Богородичен: Воистину истиннаго Бога плотию, Богородице, родила еси, Егоже милостива нам в День Суда соделай, да безконечно с Ним Тя величаем.

Светилен

Яко шипок краснейший, из терновнаго израсла еси корене, дево Варваро, жертвою, мученице, священнаго страдания обагрившися кровию. И ныне Божественную твою память совершающия любовию спасай от бед.